СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ КЪМ ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ И КЛУБ НА ПРИЯТЕЛИТЕ НА КОРЕЯ

Представят обобщение на лекцията на Посланика на Република Корея

в Р България Н. пр. Джонг Джингю

На 2 юни 2021г., Негово превъзходителство Джонг Джингю представи пред студенти и преподаватели от Тракийски университет, НБУ и СУ „Св. Климент Охридски“ своя лекция на тема „Иновация и трансформация на корейската икономика в условията на възстановяване от COVID-19 и Четвъртата индустриална революция“.

Посланикът акцентира върху процесите на трансформация в глобален мащаб, свързани с дигиталните и технологични промени и преодоляването на климатичните проблеми, придобили първостепенно значение в стратегиите за експортно-ориентираната корейска икономика. Пандемичната обстановка и мерките, предприети на национално ниво, според посланика са ускорили процесите на Четвъртата индустриална революция, а именно преминаването към по-напреднал етап от разработката и внедряването на технологични постижения, роботизацията, изкуствения интелект, масивите от данни, екологично-съобразните решения (електрически автомобили, зелена енергия, опазване на околната среда от индустрията) и др.

За правителството на Корея това ускоряване е приближило обществото до т. нар. Нова зелена сделка (по аналогия с Новата сделка на Ф. Д. Рузвелт в началото на 20-ти век), която включва комплекс от конкретни решения за справяне с климатичните промени, допринесли до възникването и разпространението на нови епидемии, и за стимулиране на високотехнологичното производство. Представени бяха данни за петдесетте водещи компании, работещи най-вече в производството на полупроводници, автомобилостроенето, телекомуникациите и други области от корейската икономика и тяхното преструктуриране с оглед на Четвъртата индустриална революция. Посредством повишено инвестиране и интегриран растеж икономиката на Корея се стреми не само към възстановяване, а и към съществена промяна, част от която е приоритет на образователните институции и на човешките ресурси като ефективна и водеща сила.

Посланикът подчерта, че българските студенти са интелигентни, открити, гъвкави и адаптивни, креативно и иновативно мислещи и не скри симпатиите си към българската природа, културно и историческо наследство. На въпроса на студентка какъв съвет би дал на българските младежи, той подчерта добронамереността, уважението и подкрепата, които са в основата на успеха и добрите отношения в обществото и между двете страни.  

Comments are closed