ac. инж. Желязко Терзийски

             

             Асистент

             Катедра: Информатика и Математика

             E-mail:    zhelyazko.terziyski@trakia-uni.bg

 

Образование и научни степени

  • 2019  г. –  Докторант, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Факултет Математика и Информатика, област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, професионално направление 4.6. Информатика и компютърни науки, докторска програма Информатика
  • 1998  г. –  Магистър спец. Електроника

 

Заемани административни длъжности:

  • асистент 2022- до момента

 

Членства в организации/научни мрежи/колегии:

  • Съюз на учените в България
  • Society for Industrial and Applied Mathematics

 

Преподавани дисциплини:

  • Основи на програмирането I (Стопански факултет)
  • Бази данни  (Стопански факултет)
  • Синтез и анализ на алгоритми
  • Интернет базирани технологии – I част
  • Интернет базирани технологии – II част
  • Анализ и ситез на логически схеми
  • Базова схемотехника

 

Научни интереси:

  • Уеб програмиране
  • Бази данни
  • Изкуствен интелект
  • Биоинформатика
  • Електронни системи за контрол и управление

 

Избрани публикации в списания и сборници:

  • Terziyski, Z., Hadzhikolev, E., Terziyska, M. „Artificial intelligence in business applications”, Journal of informatics and innovative technologies 4 (1), ISSN: 2682–9517 (print) ISSN: 2683–0930 (online), 2019.
  • Терзийски, Ж. „Интелигентни невронно-размити структури с приложения в бизнеса“, Научни трудове на Съюза на учените в България – Пловдив. Серия В. Техника и технологии. Том XVIII, ISSN 1311-9419 (Print); ISSN 2534-9384 (Online), 2020.
  • Terziyska, M., Terziyski, Z., Hadzhikoleva, S., Hadzhikolev, E. "Multi-input Multi-output Neo-Fuzzy Neural Network for PM 10 and PM 2.5 Daily Concentrations Forecasting." 2019 Big Data, Knowledge and Control Systems Engineering (BdKCSE). IEEE, 2019.
  • Terziyska, M., Terziyski, Z. „Computationally efficient neuro-fuzzy predictive models”, Journal of informatics and innovative technologies 1 (2), ISSN: 2682–9517 (print) ISSN: 2683–0930 (online), 2020.
  • Terziyska, M., Desseva, I., Terziyski, Z. „Deep learning algorithm for food-derived antioxidative peptides bioactivity prediction”, Journal of informatics and innovative technologies 4 (2), ISSN: 2682–9517 (print) ISSN: 2683–0930 (online), 2020.
  • Terziyska, M., Desseva, I., Terziyski, Z. "Sequence-Based Prediction of Food-Originated ACE Inhibitory Peptides Using Deep Learning Algorithm." The International Symposium on Bioinformatics and Biomedicine. Springer, Cham, 2020.
  • Терзийски, Ж. „Kласифициране на антиоксидантни пептиди чрез машинно обучение“, Научни трудове на Съюза на учените в България – Пловдив. Серия В. Техника и технологии. Том XIX, ISSN: 1311-9419 (Print); ISSN 2534-9384 (Online), 2021.
  • Terziyska, M., Desseva, I., Terziyski, Z. "Food-Derived Bioactive Peptides And Artificial Intelligence Techniques For Their Prediction: A Brief Review", International journal of scientific & technology research vol. 10 (08), ISSN 2277-8616, 2021.
  • Terziyski, Z., Terziyska, M. „Cloud-Based Data Workflow System for Food-Derived Peptide Sequences”, Journal of informatics and innovative technologies 4 (3), ISSN: 2682–9517 (print) ISSN: 2683–0930 (online), 2021.
  • Terziyska, M., Terziyski, Z., Todorov, Y. "A Long-Short Term Memory Network for Chaotic Time Series Prediction." 2021 Big Data, Knowledge and Control Systems Engineering (BdKCSE). IEEE, 2021.
  • Terziyski, Z., Terziyska, M. „Orange software tool used for the development of a neural classifier of lyutenitsa”, . Scientific Works of the Union of Scientists in Bulgaria – Plovdiv. Series C. Technics and Technologies. Vol. XX, ISSN 1311-9419 (Print); ISSN 2534-9384 (Online), 2022.
  • Терзийски, Ж., Десева, И., Терзийска, М. „Кодиране на пептидни последователности за получаване на цифрови дескриптори“, Научни трудове на Съюза на учените в България – Пловдив. Серия В. Техника и технологии. Том XX, ISSN 1311 -9419 (Print); ISSN 2534-9384 (Online), 2022.
  • Терзийска, М., Десева, И., Илиева, И., Терзийски, Ж. „Облачни приложения за биоинформатиката“, Научни трудове на Съюза на учените в България – Пловдив. Серия В. Техника и технологии. Том XX, ISSN 1311 -9419 (Print); ISSN 2534-9384 (Online), 2022.
  • Terziyska, M., Yotov, K., Hadzhikolev, E., Terziyski, Z., Hadzhikoleva, S. "Forecasting Electricity Consumption with Intelligent Hybrid Model." 2022 22nd International Symposium on Electrical Apparatus and Technologies (SIELA). IEEE, 2022.
  • Terziyski, Z., Terziyska, M., Deseva, I., Hadzhikoleva, S., Krastanov, A., Mihaylova, D., Hadzhikolev, E. PepLab Platform: Database and Software Tools for Analysis of Food-Derived Bioactive Peptides. Applied Sciences. 2023; 13(2): 961. https://doi.org/10.3390/app13020961

 

Избрани участия в национални и международни конференции

  • Big Data, Knowledge and Control Systems Engineering. IEEE, Sofia, 2019, 2021
  • The International Symposium on Bioinformatics and Biomedicine (BOIINFOMED), Bourgas, 2020
  • International Conference on Artificial Intelligence and E-Leadership, Plovdiv, 2019, 2020, 2021
  • Конференции на съюза на учените в България: Пловдив, 2019,2020, 2021
  • 22nd International Symposium on Electrical Apparatus and Technologies (SIELA). IEEE, Bourgas, 2022
  • 69th Scientific Conference with International Participation “Food science, engineering and technology – 2022", Plovdiv, 2022

 

     Избрани участия в университетски, национални и международни проекти

  •  СП19-ФМИ-012, „Моделиране на невронни мрежи с приложения в бизнеса“;
  •  СП19-ФМИ-004, „Формиране на научни компетентности в Студентска школа за ИКТ иновации“; 
  • МУ21-ФМИ-004, „Подкрепа за научно изследване в школа за ИКТ иновации“;
  • 08/21-Н, Разработване на облачно базиран модул за анализ на пептидни последователности, извлечени от храни;
  • 07/20-Н, Разработване на smart сензорна система за храни;
  • КП-06-М36/2, Получаване, характеристика и пречистване на белтъчни ензимни хидролизати от лупина и прогнозиране на биологичната им активност чрез методи от изкуствения интелект.

 

Comments are closed