Тракийски университет стартира прием по две нови специалности – „Информационни технологии“ и „Софтуерно инженерство“

Тракийски университет – Стара Загора от 28-ми септември стартира прием на кандидатстудентски документи по две нови бакалавърски специалности – „Информационни технологии“ и „Софтуерно инженерство“, след като Стопанският факултет получи положителна оценка на проекта за откриване на новото професионално направление „Информатика и компютърни науки“.

Областта на висше образование на двете нови специалности е 4. „Природни науки, математика и информатика“, в Професионално направление 4.6. „Информатика и компютърни науки“.

Обучението по специалностите ще се осъществява от високо признати учени от България и чужбина. Модернизираните аудитории за обучението на студентите са от най-съвременен клас.

Компетенциите на бакалаврите, завършващи специалността „Информационни технологии“ са комбинация от знания, умения и способности, които включват: анализиране, идентифициране и дефиниране на софтуерни решения за решаване на приложни проблеми; проектиране, внедряване и оценка на софтуерно базирани решения, в това число отчитайки правни и етични принципи; идентифициране и анализиране на нужди на потребителите на ИТ решения и удовлетворяването им при избор; ефективна комуникация с различни ИТ специалисти, изграждане и ефективно управление на екипи и управление на ИТ проекти.

Бакалавърът, завършил специалност „Информационни технологии“ притежава специална професионална подготовка за разработване, приложение, интегриране и администриране на софтуерни системи.

Бакалавърът, завършил специалност „Софтуерно инженерство“ притежава специална професионална подготовка по изследване и проектиране на съвременни и иновативни софтуерни системи, познава и прилага авангардни за софтуерната индустрия технологии за разработване на електронни услуги и приложения.

Завършилите студенти ще могат да се реализират в областта на IT сектора, ще бъдат конкурентни на световния пазар на труда.

Обучението по специалностите „Информационни технологии“ и „Софтуерно инженерство“ е в редовна форма на обучение, с продължителност осем семестъра или 4 годиниСеместриалната такса на обучение е определена от държавните нормативни документи и е в размер на 1330 лв.

Приемът на документи за кандидатстване в двете нови специалности ще продължи от 28.09.2021 г. до 08.10.2021 г.

Балообразуващите оценки за класирането са от кандидатстудентски изпит по математика или ДЗИ по математика.

Балът се образува от:

Удвоената оценка от ДЗИ (матура) по Математика ИЛИ от кандидатстудентски изпит по  математика

Оценки от дипломата за средно образование, които участват в балообразуването са оценките от:

–задължителна подготовка по Математика (или оценката от ДЗИ по Математика, ако има такава)

–задължителна подготовка по Информационни технологии (при липса на оценка по информационни технологии се взема оценката по Информатика)

 

 

Comments are closed