ФАКУЛТЕТ „ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ“ УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ И ФЕСТИВАЛА НА ЗНАНИЕТО НА ТРАКИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Факултет „Техника и технологии“ се включи в мероприятията, организирани от Тракийски университет – Стара Загора по повод Европейската нощ на учените и Фестивала на знанието.

На шатрата на Факултета в центъра на гр. Стара Загора, преподаватели и докторанти представиха специалностите, по които се обучават студенти във Факултет „Техника и технологии“ при Тракийски университет. Представени бяха и международните проекти, по които се работи в момента във факултета.

По същото време ученици и учители от 5 средни училища и гимназии в гр. Ямбол посетиха лабораториите на факултета, за да се докоснат до чудния свят на науката, техниката и технологиите. Всички бяха посрещнати и поздравени от Декана на Факултета доц. Ваня Стойкова.

Срещата със средношколците от гр. Ямбол премина при изключително голям интерес. Учениците имаха възможност да разгледат и използват оборудването в лабораториите на факултета.

Пред учениците от Професионална техническа гимназия „Иван Райнов“ и Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ беше представена презентация на тема „Техника и технологии за прецизно земеделие“ от проф. Красимир Трендафилов, който ги запозна с навигационните системи, системите за автоматично управление на машините, технологиите за променливо дозиране, системата за картографиране на добива и други съвременни технологии в земеделието. След това учениците ПГЗ „Христо Ботев“ имаха възможност да посетят Лабораторията по управление на автомобила и всички с голямо желание демонстрираха уменията си на симулационния модул за обучение на водачи на МПС под ръководството на ас. Д. Кадиев.

Учениците от ПТГ „Иван Райнов“ посетиха оборудваните със съвременна компютърна техника и модули за обучение лаборатории по Електрически машини и електрозадвижване, Микропроцесорна техника и програмируеми контролери, Компютърни мрежи и комуникации, Инженерно проектиране и мултимедия. В лабораторията по Индустриална автоматизация и роботика учениците участваха в демонстрация на смесителна станция и индустриален робот. С изключителен интерес учениците от специалност „Мехатроника“ на професионалната гимназия изслушаха беседите на преподавателите от катедра „Електротехника, автоматика, компютърни системи и комуникации“ на ФТТ – доц. Златин Златев, доц. Мирослав Василев, гл. ас. Галя Шивачева, гл. ас. Антоанета Димитрова и ас. Апостол Тодоров.

Ученици и учители (възпитаници на ФТТ) от ГАСГД "Кольо Фичето“ от специалност „Газова техника“ посетиха лабораториите на професионално направление "Енергетика" във ФТТ и имаха възможност да разгледат лабораторни постановки, свързани с газоснабдяване, топлоснабдяване, хладилна техника, възобновяеми енергийни източници и адитивни технологии. Ас. Васил Христов обясни същността на изграждане на отоплителни системи, биореактори, вентилационни системи, хидравлични и пневматични задвижвания и газови системи. При изключителен интерес премина и представянето на техниката за тримерно моделиране, сканиране и принтиране.

Изключително впечатлени бяха учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ от обновените лаборатории на професионално направление „Хранителни технологии“. В Микробиологичната лаборатория, в която се провеждат и упражненията по дисциплината Технология на растителните липиди и етеричните масла, учениците заедно с докторанта Цветан Вълев извличаха етерично масло от бял риган и направиха сензорна оценка на различни масла. В Лабораторния комплекс с лаборатории по Анализ и контрол на храните и по Хранителни технологии, доц. Станка Байчева и ас. Тончо Колев запознаха средношколците с основната технологична апаратура, използвана в обучението по дисциплините Технология на хляба и хлебните изделия, Технология на млякото и млечните продукти, Технология на месото и месните продукти и Технология на консервирането.

Ученици от Гимназия по архитектура, строителство, графика и дизайн "Кольо Фичето" – Ямбол и Средно училище "Климент Охридски" – Ямбол посетиха Лабораторията по моден дизайн и конструиране на облеклото на ФТТ – Ямбол. Проф. Златина Казлачева представи специалност Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия. Учениците се запознаха с някои от особеностите на модната графика и с помощта на д-р Жулиета Илиева и д-р Петя Динева пресъздадоха в рисунки техни модни идеи.

Comments are closed