Магистър

Специалности за ОКС"Магистър"



Специалност „Автотранспортна и земеделска техника”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в направление „Машинно инженерство”;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Машинно инженерство”.

Магистърската програма по „Автотранспортна и земеделска техника” дава на студентите задълбочени знания в областта на:

  • Научно-изследователската и внедрителска дейност;

  • Проектиране и конструиране в областта на автотранспортната и земеделска техника;

  • Приложението на компютърни технологии;

  • Фирменото управление;

  • Управлението на екипи.

Изготвянето на програмата е съобразено и в логическа връзка с дисциплините: двигатели с вътрешно горене, трактори и автомобили, машини за почвообработка, сеитба и прибиране, диагностика, техническо обслужване и ремонт на машините, механизирани технологии в земеделието, технология и организация на транспорта и др., които представляват фундамента за надграждане на познания, необходими на магистър-инженера по „Автотранспортна и земеделска техника”.

Магистър-инженерите от специалност „Автотранспортна и земеделска техника” получават възможност да се реализират като изследователи, научни работници, докторанти, ръководители на фирми и екипи, извършващи проектантски, производствени, търговски и други дейности, свързани с експлоатацията, поддръжката и ремонта на автотранспортна и земеделска техника.



Специалност „Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер в модната индустрия"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в направление „Машинно инженерство”;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Машинно инженерство”.

Магистър-инженерът в модната индустрия придобива високоспециализирани практически и теоретични знания в областта на: научноизследователската и внедрителска дейност; моден и текстилен дизайн; приложение на съвременните компютърни технологии в модния дизайн, конструирането и моделирането на облекло; съвременни текстилни и шевни технологии; фирменото управление; и управлението на екипи. Тези знания му позволяват да изразява теории, концепции, принципи и закономерности в областта на специалността, да проявява оригиналност в разработването и прилагането на нови идеи и решения в модната индустрия, да демонстрира критично осъзнаване на знанията по специалността и връзките и с други изучавани области.

Магистър-инженерът в модната индустрия придобива следните умения: да извършва научни изследвания и обработка на експериментални резултати; да прилага творчески придобитите знания в науката и практиката; да проектира облекла, текстилни и трикотажни изделия, аксесоари, модни колекции; да поставя и решава оптимално задачите и проблемите, които възникват в производството на текстилни изделия и облекло; да извършва педагогическа дейност в средни и висши учебни заведения.

Магистър-инженерът в модната индустрия получава възможност да се реализира като научен работник, моден дизайнер, текстилен дизайнер, конструктор и моделиер на облекло, технолог и организационно управленски кадър в предачното, тъкачното, трикотажното и шевното производство, креативен директор и мениджър в модни къщи, текстилни, трикотажни и шевни фирми, преподавател в средното и висшето образование и др.



Специалност „Автоматика и компютърни системи”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" по сродни специалности;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Електротехника, електроника и автоматика”.

Специалността „Автоматика и компютърни системи“ за образователно-квалификационна характеристика „магистър“ с професионална квалификация „Инженер по автоматика и компютърни системи“ има за цел да подготвя кадри за научноизследователски, проектантски и инженерингови фирми и организации по изграждане на технически и организационни системи за управление, внедряване, настройка и експлоатация на системи за автоматично управление на производствени агрегати, технологични процеси и технически комплекси за автоматизация, да решават задачи по системно управление и да упражняват управленческа дейност.

Магистърът инженер по "Автоматика и компютърни системи" придобива умения да извършва проучвателна, проектантска, конструкторска, технологична, производствена, монтажна, ремонтна, експлоатационна и учебно-преподавателска дейности, свързани със специалността. Мултидисциплинарната подготовка им дава умения по програмиране, по администриране на бази от данни, практическа подготовка за работа в областта на създаване, администриране и поддържане на информационни системи.



 Специалност „Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" по сродни специалности;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Електротехника, електроника и автоматика”.

Основната цел на обучението по специалност “Информационни и комуникационни технологии в бизнеса и публичната администрация” е да подготви висококвалифицирани и широкопрофилни специалисти, имащи задълбочена научно-теоретична и практическа подготовка в областта информационните и комуникационните технологии (ИКТ), които могат да съчетават сериозна теоретична подготовка с бизнес умения и опит да анализират, внедряват и поддържат съвременни високотехнологични ИТ решения в бизнеса. Тази специалност отговаря на потребностите в различни области от специалисти по организация и управление на информационните и комуникационни технологии във фирмите и компаниите.

Обучението в областта на компютърните системи цели да даде на студентите знания и качества, свързани с организацията, управлението и експлоатацията на информационните и комуникационни технологии в бизнеса. Паралелно с усвояването на знания в областта на информационните и комуникационни технологии, студентите ще придобият умения за научно-изследователска и приложна дейност в редица съвременни направления на бизнеса, маркетинга, мениджмънта, съобразени с актуалните промени в страната и европейската икономическа интеграция.



Специалност „Мултимедийни и компютърни системи и услуги”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" по сродни специалности;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Електротехника, електроника и автоматика”.

Основната цел на обучението по специалност "Мултимедийни и компютърни системи и услуги" е да подготви специалисти по мултимедийни и компютърни системи и услуги. Тази специалност отговаря на потребностите в множество браншове и съответства на динамиката на тяхното развитие.

В различни области на стопанството като конструктори, технолози и проектанти, инженери, програмисти. Студентите могат да работят в проектантски и развойни екипи, организации, институции и фирми, като системни и приложни разработчици на програмно осигуряване, уеб дизайн и приложно програмиране, мрежи и информационни технологии в областта на обслужването на мултимедийни и компютърни системи. Инженерите по мултимедийни и компютърни системи и услуги имат подготовка да участват в подготовката и управлението на ИТ проекти.

Някои от профилиращите специализирани дисциплини в магистърската специалност „Мултимедийни и компютърни системи и услуги” са:

"Безжични технологии за пренос на данни в индустриалните системи"

"Графичен дизайн"

"Дигитална фотография и обработка на звук и видео"

"Мултимедия за уеб базирано електронно обучение"

"Приложения и системи за мобилни устройства"

"Софтуер с отворен код за управление на съдържанието"

"Тримерно моделиране"



Специалност „Електротехника”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-електроинженер"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в направление „Електротехника, електроника и автоматика”;

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Електротехника, електроника и автоматика”.

Магистър-електроинженерът от професионално направление 5.2. „Електротехника, електроника и автоматика” придобива високоспециализирани практически и теоретични знания в областта на научно-изследователската и внедрителска дейност, проектиране и конструиране в областта на електротехниката, приложението на компютърни технологии, фирменото управление и управлението на екипи;

Тези знания му позволяват да извършва научни изследвания и обработка на експериментални резултати, да прилага творчески придобитите знания в науката и практиката, да решава оптимално задачи и проблеми, които възникват при производство и експлоатация на електрически уредби и съоръжения, да проектира електрически уредби и инсталации, да извършва педагогическа дейност в средни и висши учебни заведения.

Магистър-електроинженерите получават възможност да се реализират като изследователи, научни работници, докторанти, ръководители на фирми и екипи, извършващи проектантски, производствени, търговски и други дейности, свързани с производство и експлоатация на електрически уредби и съоръжения.



Специалност „Безопасност и качество на храните”


Образователно-квалификационна степен „Магистър"; Професионална квалификация "Магистър-инженер технолог"

Редовно и задочно обучение

Продължителност на обучението:

2 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в направление „Хранителни технологии”.

4 семестъра – след завършена ОКС "бакалавър" в други технически или нетехнически професионални направления или ОКС "Професионален бакалавър" в направление „Хранителни технологии”.

Магистър-инженер технологът придобива високоспециализирани практически и теоретични знания в областта на научно-изследователската и внедрителска дейност; микробиологичните, химичните, технологичните, и законодателните аспекти на контрола на качеството и безопасността на храните; анализа на храните; контрола и управлението на технологичните процеси при производството на качествени и здравословни храни; фирменото управление; управлението на екипи.

Магистър-инженер технологът, придобива умения да планира, организира, управлява, усъвършенства и контролира производствено – технологичните процеси, отговорни за безопасността на храните; да анализира и оценява микробиологичните, химичните и физичните опасности при производството на храните; да разработва, внедрява и поддържа системи за управление качеството и безопасността на храните  в различни предприятия и структури от хранителната верига и др.

Магистър-инженер технолозите със специалност „Безопасност и качество на храните” получават възможност да се реализират като: ръководители на лаборатории, изследователски центрове и институти, свързани с функционирането на ДПП (GМР), системи за анализ на риска (НАССР), интегрирани системи за безопасност и качество (ISО 22000);ръководители на колективи за разработване на нови хранителни продукти, изследователи, научни работници, докторанти; експерти, консултанти и съветници при производството на безопасни и качествени храни; експерти по контрол на качество и безопасност на храните в Българската агенция по безопасност на храните; Експерти в отделни фирми и екипи за разработване на НАССР системи, в министерства, ведомства, неправителствени структури (комисия за защита на потребителите) и браншови организации; мениджъри по безопасността и качеството на храните впредприятията за производство и съхранение на храни.


 

Comments are closed