СЕМИНАР “СЪВМЕСТНА РАЗШИРЕНА РЕАЛНОСТ – ТЕХНОЛОГИИ, ДИЗАЙН НА ПРОСТРАНСТВОТО И ПРИЛОЖЕНИЯ” ВЪВ ФАКУЛТЕТ «ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ»

На 09.12.2023 г. е проведе семинар “Съвместна разширена реалност – технологии, дизайн на пространството и приложения” в една от залите на Центъра за иновативни образователни технологии на Тракийски университет във Факултет «Техника и технологии» – Ямбол, създаден по програма „Повишаване компетентностите на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи бъдещи учители“. Залата се използва за първи път след ремонт и ново оборудване с интерактивен дисплей 86'', 85'' Smart телевизор, стереопскопичен лаптоп (zSpace система) и All-in-one система и мебели (дарени от дарител на ТрУ).

 

Лектор на семинара бе Анжела Майер: участник в изследователската група Интелигентни имерсивни среди (Smart Immersive Environments Group) и докторант на Институт за информационен мениджмънт в инженерството (Institute for Information Management in Engineering) при Технологичен институт на Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology) – Германия.

 

В семинара “Съвместна разширена реалност – технологии, дизайн на пространството и приложения” (Collaborative Extended Reality – Technologies, Design Space and Applications) посветен на имерсивни (потапящи) технологии в глобализираното сътрудничество бяха представени последните тенденции в развитието на технологиите по виртуална реалност. Участниците се потопиха в разширеното дизайнерско пространство на компютърно поддържаната съвместна работа, Имерсивните технологии, като виртуална реалност (VR – Virtual Reality), разширена/добавена реалност (AR – Augmented Reality) и смесена реалност (MR – Mixed Reality), дават възможност на хората да взаимодействат интуитивно с цифрова информация като се предефинира ролята на хората-оператори в цифровата трансформация, да се отворят нови възможности за глобално сътрудничество в рамките на все по-дигитализираната производствена среда. В демонстрацията участниците – студенти на Факултет «Техника и технологии» от магистърска специалност «Виртуални технологии» (разкрита през 2022 г. по проект СИПМО № BG05M2OP001-2.016-0009-C01 на Тракийски университет) имаха възможност да тестват приложение за асинхронно сътрудничество чрез очилата за виртуална реалност Meta Quest Pro MR и да дискутират комуникацията чрез имерсивните технологии и техните бъдещи приложения.

 

Lecture: Collaborative Extended Reality – Technologies, Design Space and Applications;

Demonstration: A use case from the XIRCON Project on the Meta Quest pro device;

Workshop: Exploring collaborative XR application areas.

 

Comments are closed