Национална кръгла маса под надслов: „Проблеми на селекционната дейност в преживното животновъдство“

   На 13.07. 2015 г. в Аудитория № 1 на Тракийския университет в гр. Ст. Загора (Студентски град),  се състоя Национална кръгла маса под надслов:
„Проблеми на селекционната дейност в преживното животновъдство“
под патронажа на Зам. Министър на МЗХ – д-р зооинж. Цветан Димитров. Водещ на научния форум бе проф. дсн Радослав Славов – декан на Аграрен факултет.

   Организатори на кръглата маса бяха Аграрен факултет при Тракийски университет, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Национален съюз на зооинженерите в България, Национален съюз на говедовъдите в България и Национална овцевъдна асоциация.

   На форума присъстваха зам. министърът  на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, проф. дсн Иван Станков, Ректор на Тракийски университет и народен представител, проф. двмн Иван Въшин – изпълняващ длъжността Ректор на Тракийски университет, проф. дсн Радослав Славов – Декан на Аграрен факултет, Госпожа Силвия Василева – Дирекция Животновъдство към МЗХ, Проф. д-р Васил Николов – изпълнителен директор на ИАСРЖ, председатели на развъдни организации в животновъдството, преподаватели от Тракийски университет, фермери, зооинженери, представители на аграрния и животновъден бизнес в страната.

   Пленарни доклади бяха представени от г-жа Силвия Василева – на тема – „Ефект от   прилагането на държавната помощ за развъдна дейност върху състоянието и развитието на животновъдството“.

   В съпленарния си доклад проф. Васил Николов говори за проблемите и предстоящите задачи в селекционната дейност в преживното животновъдство в България.

   Срещата продължи с дискусии по поставените на пленарното заседание въпроси  в две секции – Говедовъдство и биволовъдство,  Овцевъдство и козевъдство.

   В резултат на дискусиите бяха направени предложения в следните насоки:

  • Да бъде изградена и въведена в действие нова идентификационна система в животновъдството.
  • Да бъде извършена проверка на породността на стадата, обхванати от развъдните организации.
  • Унифициране на документите, минимизиране и електронизация на документооборота, съпътстващ селекционната дейност.
  • Изграждане на единни селекционни програми за породи селскостопански животни, обхванати в няколко развъдни организации.
  • Регламентиране на производството на мъжки разплоден материал и субсидиране производството на мъжки разплодни животни.
  • Обучение на изпълнителски кадри и селекционери.
  • Определяне статута на селекционерите в Закона за животновъдството. Селекционерите да притежават професионална квалификация – „Зооинженер“.

   След приключване на кръглата маса беше взето решение за обобщаване на всички предложения и предоставянето им в МЗХ.

Comments are closed