Тържествено събитие по повод 35-тата годишнина от създаването на Катедрата по УНГ към Медицински факултет на Тракийски университет в гр. Стара Загора.

 

 Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да Ви информираме за предстоящо тържествено събитие по повод 35-тата годишнина от създаването на Катедрата по УНГ болести към Медицински факултет на Тракийски университет в гр. Стара Загора.

Въпреки нееднократното отлагане на събитието поради епидемичната обстановка в страната, на 01.10.2021 година ще се състои тържественото откриване в Зала „П.Р.Славейков“ с любезното съдействие и подкрепа на Община Стара Загора.

Наред с историческите бележки за създаването и развитието на катедрата, ще бъдат поднесени приветствия от бивши възпитаници на Катедрата, пръснати по света – от Нова Зеландия до Швеция. В хибридна форма ще бъдат изнесени строго селектирани научните доклади от изтъкнати представители на специалността от цялата страна, както и водещи европейски учени и участници от Русия, Хърватия, Украйна и др.

Ще се проведе и кръгла маса на тема „Предизвикателствата, свързани с обучението на студентите и специализантите по оториноларингология“ с участието на всички ръководители на Катедри по УНГ болести от Медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен както и членовете на Управителния съвет на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия (БНСОРЛХГШ).

 

 

С уважение,

Проф.д-р Валентин Стоянов, д.м.,

Ръководител Катедра МФ-ТрУ, Стара Загора

Секретар на УС на БНСОРЛХГШ

Председател на АОРЛЮБ(Асоциация на оториноларинголозите от Югоизточна България)

 

П.С. Кратки исторически бележки:

Катедрата приема първите си студенти през 1985 година в тогавашния Висш медицински институт. Пръв ръководител на Катедрата е доц.д-р Илия Владимиров, а пръв асистент – проф. д-р Павел Димов. Малко по-късно за асистент е избран и проф.д-р Валентин Стоянов. В годините свой дял в развитието и утвърждаването на катедрата са дали асистентите д-р Наташа Младенова, д-р Атанас Стефанов, д-р Валентин Маринов, д-р Димитър Михайлов, д-р Жени Пенкова, д-р Атанас Влайков, както и гост-лекторите проф. д-р Малам Маламов, доц.д-р Яни Ковачев, доц.д-р Любен Петков.

Във времето Катедрата по УНГ болести зае своето достойно място сред тези в страната. Десетки млади лекари придобиха специалност, а редица други защитиха успешно своите докторски дисертации. Сред тях се открояват имената на проф.д-р Павел Димов, проф.д-р Валентин Стоянов, доц.д-р Петър Руев, докторите по медицина Атанас Влайков и Кирил Тенев-Кочат. Бяха въведени в практиката иновативни методи за диагностика и лечение на заболяванията на ушите, носа и гърлото. Организираха се множество национални и международни научни конференции, с участието на известни европейски и световни учени от почти всички континенти. Дълги години с усилията на сътрудници от катедрата под ръководството на проф. Димов се издаваше специализираното научно списание Pro Otology.

Сътрудници на Катедрата членуват в редица български и чуждестранни научни дружества, в редакционните колегии на наши и чужди научни списания.

И днес в катедрата се обучават български и чуждестранни студенти и специализанти, развиват своята научна дейност млади учени и увърдени специалисти

Comments are closed