НАУКА И ЖУРНАЛИСТИКА: ЗАЕДНО СРЕЩУ ИНФОДЕМИЯТА

Така се нарича новият проект, по който вече работи Тракийският университет. Проектът стартира в края на миналата година и в него си партнират: Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ-България); Norsensus Mediaforum, Норвегия; Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), Асоциацията за кариерно развитие и обучение (АКРО). Ролята на всеки от партньорите е да допринесе с капацитета си за сформирането на общ екип, който да провежда обучения и да проверява фактите. Инициативата се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 91 190 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Целта е да се повиши доверието в медиите и в науката чрез тясно взаимодействие между журналисти и учени. Как журналистите да се ориентират в дебрите на науката, имат ли възможност и трябва ли да се специализират в дадена област, могат ли да разчитат на помощ от учените? Това са само част от въпросите и темите, по които журналисти и млади учени ще работят заедно, защото обучението ще е взаимно. Много често учените не успяват да поднесат своите открития и разработки на достъпен и разбираем за широката аудитория език. Къде се преплитат етика в науката и желанието за сензация. Знаем ли как да се доверяваме на различните източници за научна информация и можем ли да отсеем истината от псевдонауката, която има пагубни последици върху обществото.

Ето защо, партньорските организации в проекта предвиждат серия от обучения и съвместна работа по проверка на фактите. Пилотното ще бъде в края на месец февруари.

Целта е да се изгради устойчив модел на отношения между различните участници в проекта, така че те да могат лесно да продължат сътрудничеството и след неговия край. Това партньорство ще се материализира в публикации на платформата за проверка на фактите Factcheck.bg. Ще бъде изградена онлайн база данни с научни експерти, които журналистите ще могат да търсят за коментар по актуални въпроси. 

Comments are closed