ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СТАЖ И ПРАКТИКА В ТРОЯНСКИЯ БАЛКАН

Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян очаква студенти на стаж и практика в следните направления:

I.Планинско животновъдство
Отглеждат се млечни и комбинирани породи говеда: Българско родопско, Симентал и Монбелиард,  Абърдийн Ангус, Безрог Херефорд, Лимузин и Салерс.
В областта на планинското овцевъдство се отглеждат Цигай, Каракачанска и различни кръстоски. В чист вид може да се види единствено в България плодовитата Романовска овца.
В козевъдството се работи в селекцията на Българска бяла, Англо-нубийска и Тогенбургска коза. Гордост за Института е доилна зала за кози, една от първите внедрени в страната.
В областта на кинологията – Бордър коли, порода кучета, приятел и сподвижник на всички животновъди.
Във фермите на Експерименталната база на ИПЖЗ-Троян студенти, дипломанти, стажанти и докторанти могат да наблюдават опити, кръстоски и дейности от реалното планинско животновъдство.
II.Планинско ливадарство и фуражно производство
Извършва се селекция, сортоизпитване, агро-химическата защита и добив от: тимотейка "Троян", червена власатка "Елена" и 6 сорта звездел, както и няколко сорта райграс и червена детелина. Институтът разполага с демонстрационно поле и специализирана лаборатория за анализ на фуражи и почви.
III.Планинско овощарство
В института и във филиала му в град Дряново се извършва селекция и сортоизпитване  на различни видове сливи, ябълки, вишни, малини, къпини, арония, касис, хеномелес, облепиха, скоруша и др.
Гордост на института са сортовете "Балева" слива, Синя слива, Скоруша "Горска красавица", различни сортове малини, къпини и хеномелес.

Институтът разполага с добър малък студентски хотел, стол-ресторант, зали и аула, оборудвани с мултимедия,  библиотека. Възможностите за провеждане на практики, стажове и специализации са от 1-ви юни до 30-ти септември всяка година.

За контакт и въпроси: rimsa@mail.bg , ncm64@mail.bg 

Телефон:0878804584

Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян е наследник на създадения през 1910 година с Указ на Цар Фердинанд I Държавен овощен разсадник. Той е единственото звено в системата на Селскостопанската академия занимаващо се научно-изследователска педагогическо-образователна, консултативна и производствена дейност  в предпланинските и планински региони на България.

Comments are closed