Иван Узунов

Иван Николов Узунов е един от основните създатели на хибридното отглеждане на животни с продуктивно значение не само в Старозагорска област, но и в Р. България. Роден е през 1933 год. в с. Троян /Хасковско/, в семейството на строителния предприемач Никола Узунов и началната учителка Калина Узунова.
Баща му Никола /16 години кмет на с. Троян и околията/ е човекът, възпитал у малкия Иван любовта към природата и животните. Той завършва Селскостопанската образцова гимназия в гр. Садово и записва висшето си образование в Агрономически факултет –София. Веднага след това, младият агроном започва работа на терен, като специалист по агрономство и животновъдство. И още в началото проявява таланта си на добър специалист, ръководител и администратор. Благодарение на тези augmentin 1000 си качества, под негово ръководство са построени и функционират успешно две огромни предприятия. Първото е за интензивно угояване на свине край с. Могила, обл. Стара Загора, а второто за хибридно отглеждане на свине- много по- модерно от първото, също край Стара Загора.

През целия си трудов път в тази сфера до 1989 г. Иван Узунов е посрещал и изпращал стотици чуждестранни гости- делегации, които са посещавали елитните предприятия, умело ръководени от него, взаимствайки идеи как да се работи по- качествено в тази посока.

Затова и до днес Иван Узунов е считан за един от основоположниците на съвременното хибридно отглеждане на животни в България, както и от най- добрите ръководители в тази област.

Comments are closed