ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОЕКТ FASHION DIET

На 19 май 2023 г. в Културно-информационен център „Безистен“ – Ямбол се проведе Информационен ден по Европейски проект Fashion DIET. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ и е посветен на устойчивата мода. Тракийски университет е партньор по проекта чрез Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол.

Проф. Златина Казлачева, ръководител на българския екип по проекта, откри Информационния ден като подчерта причините, довели до възникването на устойчивата мода.

Гостите на събитието и членовете на българския екип бяха поздравени от доц. Ваня Стойкова, декан на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол и доц. Емил Славов, зам.-ректор по проектна дейност на Тракийски университет – Стара Загора.

Проф. Казлачева представи университетите партньори, членовете на българския екип и основната цел, дейности и резултати от проекта. Основната цел на проект Fashion DIET е подобряване на ключовите компетенции в областта на устойчивата мода на преподаватели, обучители, учители, студенти и на специалисти в областта на текстила и модата със следните три интелектуални продукти: Модул за допълнително обучение; Портал за електронно обучение и информация; Материали за преподаване и обучение. Проф. Казлачева акцентира върху дейностите и разработените материали от българския екип, в които са внедрени резултатите от научно-изследователската им дейност.

Доц. Златин Златев презентира портала за информация и електронно обучение, и базата данни за моден дизайн и текстил.

Информационният ден продължи с презентация на Красимира Генова, редовен докторант по научна специалност „Художествено оформяне и моделиране на текстилни и шивашки изделия, облекла и обувки“ на тема „Бавна мода“. Ирина Русева, редовен докторант по същата научна специалност, представи „Zero Waste концепцията за моден дизайн с нулев или минимален остатък“.

Проф. Златина Казлачева, д-р Жулиета Илиева и д-р Петя Динева представиха теми от „Модула за допълнително обучение“ и „Материали за преподаване и обучение“.

Д-р Жулиета Илиева акцентира върху бавната мода, устойчивите силуети в дамското облекло, формообразуване на силуети с други устойчиви елементи, и приложение на златната геометрия и геометрията по Фибоначи в модния и текстилния дизайн.

Проф. Златина Казлачева представи устойчивите модни елементи, дизайн и подходи за конструиране и моделиране на дамски облекла с устойчив моден елемент драперии, приложение на златната геометрия и геометрията по Фибоначи в моделирането на облекло, дизайн, конструиране и моделиране с минимален разход на материал и минимален остатък.

Д-р Петя Динева презентира дизайн и подходи за конструиране и моделиране на дамски облекла с устойчив моден елемент пеплум, дизайни, комбиниращи пеплуми и устойчивите триизмерни елементи, и дизайни с приложение на техниката шибори.

В време на събитието беше представена изложба от устойчиви облекла и модни аксесоари от проведения по случай Празника на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол и в рамките на проекта конкурс за устойчива мода.

Презентациите и изложбата предизвикаха изключителен интерес, интересни дискусии, обмен на информация и идеи за бъдеща работа.

Презентациите от Информационния ден са достъпни онлайн:

https://youtu.be/QG7KvBAClaU и https://youtu.be/pd26I4CK5sg

Comments are closed