Материали по дисциплина “Производствен мениджмънт в аграрния сектор” за студентите от специалност “Аграрна икономика” на Стопански факултет

Животновъдство

  1. Значение, състояние, тенденции и развитие на животновъдството и растениевъдството в света и у нас. Принципи на развъждане на животните. Порода и структура на породата. Методи на развъждане и селекция. Екстериор, интериор, конституция и кондиция.
  2. Доене, охлаждане, съхранение и изкупуване на кравето мляко.
  3. Породи говеда.
  4. Млечна продуктивност на говедата и фактори, от които зависи. Значение на някои фактори за икономическите резултати при производството на краве мляко.
  5. Месна продуктивност на говедата. Фактори, влияещи върху месната продуктивност.
  6. Окачествяване и изкупуване на животни и месо.
  7. Отглеждане на различни категории говеда.
  8. Породи за месо.
  9. Местни породи говеда.
  10. Биологични особености на овцете. Вълнодайност и млечност на овцете. Фактори, влияещи върху продуктивността на овцете. 
  11. Месодайност на овцете.
  12. Породи овце. Тънкорунни: за вълна; за вълна и месо; за месо и вълна; полутънкорунни от тип Цигай; кросбредни породи овце; породи овце за месо; породи за мляко; породи за кожи; местни породи овце.
  13. Породи кози.
  14. Биологични особености на свинете. Класификация на свинете. Продуктивност на свинете и фактори, от които зависи. Породи свине.
  15. Породи птици: кокошки, пуйки, патици и гъски.
  16. Състояние на птицевъдството и тенденции за развитие на отрасъла.
  17. Отглеждане на птици.
  18. Инкубация.
  19. Състав и качество на яйца и птиче месо.

Comments are closed