Ръководител катедра доц. д-р Стефан Рибарски
тел. 042 699 471, e-mail ribarski@uni-sz.bg
Секции
-
Морфология на животните
Ръководител доц. д-р Радослав Михайлов
тел. 042 699 470, e-mail rado_doc@abv.bg -
Физиология на животните
Ръководител проф. д-р Иван Върляков
тел. 042 699 460, e-mail ivanvar@uni-sz.bg -
Хранене на животните
Ръководител доц. д-р Сашка Чобанова
тел. 042 699 476, e-mail sira@abv.bg -
Месо и месни продукти
Ръководител доц. д-р Стефан Рибарски
тел. 042 699 471, e-mail ribarski@uni-sz.bg
Организатор катедра Филинка Минева, ст. 660, тел. 042 699 465
Научно направление, научна проблематика и интереси
- Храносмилателна система при селскостопанските животни
- Развитие и диференциация на напречно-набраздената скелетна мускулна тъкан
- Породни и възрастови различия в строежа на млечната жлеза
- Макро и микроструктура на храносмилателната система на птици
- Кръвоснабдяване на органите
- Остеология
Преподавани дисциплини
- Морфология на селскостопанските животни
Преподавателски състав
Област на научни интереси:
Кръвоносна система
Простата
Остеология

тел. 042 699 470, e-mail rado_doc@abv.bg
Област на научни интереси:
Храносмилателна система птици
Краниометрия диви и домашни бозайници
Организатор упражнения ст. експерт Валентин Нецов Вичев ,ст. 266, тел. 042 699 472
Научно направление, научна проблематика и интереси
- Изследване на процесите в храносмилателния тракт на преживните животни във връзка с възрастта, дажбите, дефаунизацията, използването на ензимни препарати и биологично активни вещества
- Проучване на възможностите за увеличаване на микробиалния синтез в предстомашията на преживните животни
- Основни форми на поведение на животните при различни условия на отглеждане
Преподавани дисциплини
- Физиология на животните
- Екологична физиология на животните
- Основи на животновъдството
- Биологични основи на животновъдството
- Етология на животните
Преподавателски състав

тел. 042 699 460, e-mail ivanvar@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Поведение на животните
Хуманно отношение към животните
Етологична оценка на условията за отглеждане на с.с. животни
Публично-частно партньорство
Регионално развитие
Местно самоуправление
тел. 042 699 466, 0887386747
e-mail vradev@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Физиология на животните
Физиология на храносмилането при преживните животни
Поведение на животните

тел. 042 699 462, e-mail todor_slavov@abv.bg
Област на научни интереси:
Физиология на животните
Физиология на храносмилането при преживните животни
Поведение на животните
Организатор ст. експерт зооинженер Филинка Ванева Попова, ст. 660, тел. 042 699 465
Научно направление, научна проблематика и интереси
- Хранене на птици
- Хранене на свине
- Хранене на овце
- Използване на хранителни добавки при хранене на свине и птици
- Хранителни стратегии за повишаване на ретенцията и намаляване на екскрецията на азот и минерални вещества в свиневъдството
- Съдържание на макро и микроелементи в комбинираните фуражи за свине и птици
- Съдържание на карбамид в млякото на овце като показател за протеиновото хранене
- Разработване на системи за управление на качеството и безопасност та при производство на комбинирани фуражи – ДПП и НАССР
Преподавани дисциплини
- Основи на храненето
- Приложно хранене
- Основи на храненето
- Общо животновъдство
- Фуражи и хранене
- Хранене на различни категории говеда и биволи
- Хранене на овце и кози
- Контрол и анализ на фуражите
- Технология на комбинираните фуражи
- Системи за управление на качеството и безопасността при производството на комбинирани фуражи
- Използване на компютърни програми при балансиране на дажбите и рецептите за комбинирани фуражи във фуражните предприятия
- Производство на безопасни и качествени комбинирани фуражи
Преподавателски състав
тел. 042 699 476, e-mail sira@abv.bg
Област на научни интереси:
Хранене на селскостопанските животни
Хранене на птици
Енергийна и протеинова хранителност на фуражите за птици
Методи за определяне на по-точни показатели за оценка на енергийната хранителност на фуражите за птици по съдържание на истинска обменна енергия
Аминокиселинна хранителност на основни и нетрадиционни фуражи за птици по съдържание на истински смилаеми аминокиселини
Технология на комбинираните фуражи
Хранене на хидробионтите и технология на фуражите
Замърсяване с тежки метали на фуражи и фуражни суровини

тел. 042 699 481, 042 699 477, e-mail glen62@abv.bg
Научни интереси:
Хранене на преживни животни – угояване на говеда
Хранене на непреживни животни – пилета бройлери, свине
Безопасност на фуражи – ДПП и НАССР в предприятията от сектора на фуражите
Организатор Биляна Пенева, ст.212, тел. 042 699 481
Научно направление, научна проблематика и интереси
- Развитие и диференциация на напречно-набраздената скелетна мускулна тъкан
- Видови и породни особености на скелетната мускулатура при животните
- Влияние на предкланичните и кланичните фактори върху качеството на месото
- Влияние на срока на съхранение върху физико-химичните свойства и органолептичните качества на месо и месни продукти
- Физико-химични свойства и органолептични показатели на Бледо, Mеко и Воднисто месо (БЕМ-месо)
- Разработване на системи за управление на качеството и безопасността при производство на месо и месни продукти – ДПП и НАССР
Преподавани дисциплини
- Месо и месни продукти
- Преработка и съхранение на хидробионти
- Технология на хранителните продукти
- Технологии за преработка на месо
- Технология на месодобива
- Технология на месни продукти
- Технология на риба и рибни продукти
- Добри хигиенни и производствени практики (ДХП и ДПП) при производството на месо и месни продукти
- Добри хигиенни и производствени практики (ДХП и ДПП) при производството на риба и рибни продукти
- Анализ на риска и контрол на критичните точки при производството на месо и месни продукти
- Проследяемост при производството на храни
Преподавателски състав

тел. 042 699 473, e-mail penchev1988@abv.bg
Област на научни интереси:
Качество и безопасност на месо и месни продукти
Качество и безопасност на риба и рибни продукти
Организатор упражнения ст. експерт зооинженер Диана Филипова Илиева, ст. 611, тел. 042 699 473