Ръководител катедра проф. дсн Радослав Славов
тел. 042 699 300, e-mail rslavov@uni-sz.bg
Секции
-
Овцевъдство и козевъдство
Ръководител доц. д-р Димитър Панайотов
тел. 042 699 346, e-mail dpanayotov@uni-sz.bg -
Говедовъдство и биволовъдство
Ръководител проф. дн Живка Герговска
тел. 042 699 351, e-mail gergovskaz@abv.bg -
Млекарство
Ръководител проф. дсн Гюрга Михайлова
тел. 042 699 302, e-mail geri_mihailova@yahoo.com
Организатор катедра Раймонда Кацарова, ст. 520, тел. 042 699 350
Научни направления
- Вълнознание
- Хистоструктура на вълната и кожите
- Имуногенетика; Селекция в овцевъдството и козевъдството
- Организация на селекционната дейност в овцевъдството и козевъдството
- Съхраняване и усъвършенстване на породите овце от националния генофонд
- Създаване на специализирано млечно и месодайно овцевъдство
Преподавани дисциплини
- Овцевъдство и козевъдство
- Животновъдство
- Производствен мениджмънт
- Въведение в аграрните науки
- Развъждане и отглеждане на овце
Преподавателски състав

тел. 042 699 345, e-mail rslavov@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Селекция и репродукция на овце и кози
Технологии в овцевъдството и козевъдството
Създаване на специализирано млечно и месодайно овцевъдство
Качество на продуктите от овце и кози
Вълнознание
Организатор упражнения Раймонда Кацарова, ст. 520, тел. 042 699 350
Секция "Говедовъдство и биволовъдство"
Научни направления
- Селекция в млечното говедовъдство
- Преценка по екстериор на говедата за мляко
- Оценка на развъдна стойност на говедата за мляко
- Приложение на Test day model
- Технологии на отглеждане на различни категории говеда
Преподавани дисциплини
- Развъждане и отглеждане на говеда
- Говедовъдство и биволовъдство
- Животновъдство
- Производствен мениджмънт в животновъдството
- Селекция и репродукция на биволи
- Селекция в млечното говедовъдство
- Организация на производството и селекция в месодайното говедовъдство
Преподавателски състав

тел. 042 699 351, e-mail gergovskaz@abv.bg
Област на научни интереси:
Развъждане и селекция в говедовъдството
Tехнологии на отглеждане и производство в говедовъдството
тел. 042 699 353, e-mail milena@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Развъждане и селекция в говедовъдството
Гл. ас. д-р Ивайло Маринов
Организатор упражнения Стефан Велев, ст. 422, тел. 042 699 357
Научни направления
- Качество на различни видове мляко и млечни продукти
- Безопасност на млякото и млечните продукти
- Технологии за производство на функционални млечни продукти
- Системи за управление качеството на мляко и млечни продукти
Преподавани дисциплини
- Мляко и млечни продукти
- Технологии за преработка на мляко
- Безопасност на храните
- Технологии за производство на сирена
- Технологии за производство на млечнокисели продукти
- Технологии за производство на масло и млечни консерви
- Технологии на продукти от вторични млечни суровини
- Системи за управление качеството и безопасността на млечните продукти
- Анализ на риска и контрол на критичните точки при преработка на млечни продукти
- Опаковане и съхранение на млечни продукти
- Физикохимични методи за анализ
- Технологии за обработка на твърди отпадъци
Преподавателски състав
.jpg)
тел. 042 699 302, e-mail geri_mihailova@yahoo.com
Област на научни интереси:
Мляко и млечни продукти
Функционални храни
Мастнокиселинен състав
Здравословни аспекти на млечните продукти
Твърди отпадъци

тел. 042 699 360, e-mail tiliev@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Фактори, влияещи върху състава и качеството на млякото и млечните продукти
IR и ултразвуково изследване състава на млякото и млечните продукти
Технология на млякото и млечните продукти
Безопасност на млечните продукти

тел. 042 699 354, e-mail n_naidenova@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Технология на млякото и млечните продукти
Функционални млечни продукти
Мляко
Сирене
Млечнокисели бактерии
Пробиотици
Растителни добавки
Нови млечни продукти
Здравословни аспекти на млечните продукти
Организатор упражнения Пламен Петков, ст.416, тел. 042 699 361