Ръководител катедра проф. д-р Димитър Панайотов
тел. 042 699 346, e-mail dpanayotov@uni-sz.bg
Секции
-
Говедовъдство и биволовъдство
Ръководител гл. ас. д-р Ивайло Маринов
тел. 042 699 356 , e-mail marinov.ib@abv.bg -
Овцевъдство и козевъдство
Ръководител проф. д-р Димитър Панайотов
тел. 042 699 346, e-mail dpanayotov@uni-sz.bg -
Мляко и млечни продукти
Ръководител доц. д-р Николина Желева
тел. 042 699 354, e-mail n_naidenova@uni-sz.bg -
Месо и месни продукти
Ръководител гл. ас. д-р Иван Пенчев
тел. 042 699 473, e-mail penchev1988@abv.bg
Организатор катедра Стефан Велев, ст. 422, тел. 042 699 357
Секция "Говедовъдство и биволовъдство"
Научни направления
- Селекция в млечното говедовъдство
- Преценка по екстериор на говедата за мляко
- Оценка на развъдна стойност на говедата за мляко
- Приложение на Test day model
- Технологии на отглеждане на различни категории говеда
Преподавани дисциплини
- Развъждане и отглеждане на говеда
- Говедовъдство и биволовъдство
- Животновъдство
- Производствен мениджмънт в животновъдството
- Селекция и репродукция на биволи
- Селекция в млечното говедовъдство
- Организация на производството и селекция в месодайното говедовъдство
- Технологии на отглеждане и производство в говедовъдството
Преподавателски състав
тел. 042 699 356 , e-mail marinov.ib@abv.bg
Област на научни интереси:
Развъждане и селекция в говедовъдството
Линейно-описателни признаци при крави от породи за мляко
Организатор упражнения Стефан Велев, ст. 422, тел. 042 699 357
Секция "Овцевъдство и козевъдство"
Научни направления
- Вълнознание
- Хистоструктура на вълната и кожите
- Имуногенетика; Селекция в овцевъдството и козевъдството
- Организация на селекционната дейност в овцевъдството и козевъдството
- Съхраняване и усъвършенстване на породите овце от националния генофонд
- Създаване на специализирано млечно и месодайно овцевъдство
Преподавани дисциплини
- Овцевъдство и козевъдство
- Животновъдство
- Производствен мениджмънт
- Въведение в аграрните науки
- Развъждане и отглеждане на овце
Преподавателски състав
Организатор упражнения Поля Стойчева, ст. 520, тел. 042 699 350, e-mail p.m.gogova@abv.bg
Секция "Мляко и млечни продукти"
Научни направления
- Качество на различни видове мляко и млечни продукти
- Безопасност на млякото и млечните продукти
- Технологии за производство на функционални млечни продукти
- Системи за управление качеството на мляко и млечни продукти
Преподавани дисциплини
- Мляко и млечни продукти
- Технологии за преработка на мляко
- Безопасност на храните
- Технологии за производство на сирена
- Технологии за производство на млечнокисели продукти
- Технологии за производство на масло и млечни консерви
- Технологии на продукти от вторични млечни суровини
- Системи за управление качеството и безопасността на млечните продукти
- Анализ на риска и контрол на критичните точки при преработка на млечни продукти
- Опаковане и съхранение на млечни продукти
- Физикохимични методи за анализ
- Технологии за обработка на твърди отпадъци
Преподавателски състав

тел. 042 699 354, e-mail n_naidenova@uni-sz.bg
Област на научни интереси:
Технология на млякото и млечните продукти
Мляко
Сирене
Млечнокисели бактерии
Пробиотици
Растителни добавки
Нови млечни продукти
Здравословни аспекти на млечните продукти
Организатор упражнения Пламен Петков, ст.416, тел. 042 699 361
Секция "Месо и месни продукти"
Научно направление, научна проблематика и интереси
- Развитие и диференциация на напречно-набраздената скелетна мускулна тъкан
- Видови и породни особености на скелетната мускулатура при животните
- Влияние на предкланичните и кланичните фактори върху качеството на месото
- Влияние на срока на съхранение върху физико-химичните свойства и органолептичните качества на месо и месни продукти
- Физико-химични свойства и органолептични показатели на Бледо, Mеко и Воднисто месо (БЕМ-месо)
- Разработване на системи за управление на качеството и безопасността при производство на месо и месни продукти – ДПП и НАСС
Преподавани дисциплини
- Месо и месни продукти
- Преработка и съхранение на хидробионти
- Технология на хранителните продукти
- Технологии за преработка на месо
- Технология на месодобива
- Технология на месни продукти
- Технология на риба и рибни продукти
- Добри хигиенни и производствени практики (ДХП и ДПП) при производството на месо и месни продукти
- Добри хигиенни и производствени практики (ДХП и ДПП) при производството на риба и рибни продукти
- Анализ на риска и контрол на критичните точки при производството на месо и месни продукти
- Проследяемост при производството на храни
Преподавателски състав
тел. 042 699 473, e-mail penchev1988@abv.bg
кабинет 617
Област на научни интереси:
Качество и безопасност на месо и месни продукти
Качество и безопасност на риба и рибни продукти
Организатор упражнения Боряна Стоева, ст. 611, тел 042 699 473, e-mail boryana.stoeva@trakia-uni.bg