Последен срок да станете учители със Заедно в час

Програма “Нов път в преподаването” е подходяща както за специалисти с педагогическа правоспособност, така и за висшисти без предишен опит и образование за учители
Последна възможност да станат учители през програма „Нов път в преподаването” на фондация „Заедно в час” имат старозагорци до 15 март 2022 г.. Кандидатстването се осъществява на сайта zaednovchas.bg, като бъдещите учители преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата.
„Нов път в преподаването” предлага на участниците специализирано обучение, подкрепа от ментор, намиране на позиция в училище, учителска правоспособност (ако участниците нямат такава), възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. Всички обучения, включени в програмата, непрекъснато се адаптират за нуждите на новите учители, като от 2020 г. има и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда.
Част от икономическите специалности позволяват квалифициране на кандидатите като учители по математика. Последните години това е един от предметите, за които има повишено търсене и недостиг на преподаватели в цялата страна. 
Какво представлява подборът за програмата
Всички кандидати за програмата „Нов път в преподаването” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност. Ако нямат такава, одобрените участници придобиват квалификация в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2022 г., желание за работа за успеха на всички ученици, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за минимален период от две години. 
Търсят се учители за цялата страна
Участниците в програма „Нов път в преподаването” вече работят в училища партньори в цялата страна. Назначенията в училище зависят от наличните позиции в училищата и профила на участниците в програмата. През учебната 2021/2022 с програмата работят над 150 учители в 89 училища партньори в 20 области на страната – Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище и Шумен.
„Заедно в час” в Стара Загора и региона
В област Стара Загора „Заедно в час" работи от 2015 година. В региона през тази учебна година преподават 10 учители от програма "Нов път в преподаването" в 5 училища партньори в Стара Загора, Енина, Манолово и Николаево. Много от възпитаниците на програмата също продължават да преподават в областта. Училища от областта участват и в другата програма на "Заедно в час" "Училища за пример", която подкрепя цели училищни екипи. 
За допълнителна информация:Павлина Радославова, ст. специалист "Маркетинг и комуникации" в "Заедно в час" email: p.radoslavova@zaednovchas.bg / communication@zaednovchas.bg тел.: 0885 35 60 75

Comments are closed