ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БАЛКАНИТЕ

Новата специалност на Тракийския университет, ортопедичен техник, е единствена в България и в страните от Балканския полуостров. Тя бе представена днес в Медицинския колеж към университета от Директора проф. Анна Толекова и светилото в ортопедичната техника, бионика, проф. Евгени Дюкенджиев. Освен дарението в размер на 70 000 лв. за оборудването на специален кабинет, той е подарил 250 учебници, изготвил е и учебната програма за новите студенти, сред които има и практикуващи ортопедични техници като Огнян Динев от Варна. На представянето зам.-ректорът на Университета, доц. Нели Грозева огласи радостната новина, че желаещите да учат тази нова специалност, която ще има незабавна реализация не само у нас, но и в чужбина, вече са много, както са много кандидатите и по другата нова за Колежа – медицински оптик.

Проф. Дюкенджиев, който е подготвил стотици специалисти в Латвия, пръснати по целия свят сподели, че това е скъпа професия на бъдещето, съчетаваща роботиката и биологията, която има приложение и във ветеринарната медицина, при изработването на протези за животните. Той разказа, че черпи своето вдъхновение от природата и движението на всички същества по земята. Както формата на делфина е прототип на торпедото, на кита – на танкера, на птицата на самолета, така и наблюдавайки бръмбарите, той е участвал в създаването на луноход и специални роботи за лечение на различни ставни и костни проблеми във водна среда.

Проф. Дюкенджиев благодари на ректора доц. Добри Ярков и на проф. Толекова, че сбъдват негова отколешна мечта – да подготви така нужните кадри именно в Стара Загора,  на които да предаде своя 45 годишен безценен опит.

 

Comments are closed