Истини и митове за кариерата

 

   В началото на своята кариера всеки от нас чува противоречиви мнения за работата, професиите, кариерата. Знаейки истината за някои от най-разпространените заблуди бихме могли да намалим стреса в процеса на избор на професия, търсене на работа и да поемем управлението на кариерата си в собствените си ръце.

1. Най-квалифицираният кандидат получава работата

   Истината: Работата получава този кандидат, който направи най-добро впечатление по време на всички етапи от подбора, не непременно този с най-висока квалификация. Понякога хора с не толкова добра автобиография успяват да убедят работодателя, че те притежават точно тези професионални и лични качества, които той търси. Затова не се обезкуражавайте, ако не се чувствате най-квалифицирания кандидат за работата. По време на интервюто можете да докажете, че сте най-добрия за конкретната позиция.

2. Магистърската степен трябва да е директно свързана с работата/ кариерата

   Истината: Не е вярно. Изберете такава магистърска степен, която ви харесва, но се погрижете да придобиете подходящ на вашите професионални цели опит. Не е вярно, че ще получите добра работа, единствено ако имате магистърска степен по икономика, например. Открийте тази област, която ви привлича и тази професия, за която смятате, че притежавате талант и способности, и ще постигнете успех.

3. Първата ми работа след университета ще бъде моята постоянна работа

   Истината: Повечето от току-що дипломираните студенти остават на първата си работа от една до три години. Хора, които прекарват целия си живот при един работодател, вече не се срещат често. В съвременната икономика смяната на работата в период от 3 до 5 години не се смята за нещо негативно. Напротив, твърде дългото “застояване” на една и съща позиция, би могло да се изтълкува като знак, че служителят се страхува да поема рискове. Последните изследвания показват, че в съвременното западно общество всеки работещ човек сменя от три до пет професионални области и между 10 и 12 работни места. Всеки млад човек трябва да натрупа опит в различни дейности и да придобие нови и различни умения, за да се развива успешно. Все пак, смяната на работата в периоди по-малки от една година, може да се възприеме като честа и също не е препоръчителна.

4. Моето семейство и приятелите ми ме познават. Те могат да  ми помогнат в избора на професия.

   Истината: Вие, а не вашите родители/ близки/ приятели ще живеят с вашия професионален избор. Стремежът да се угоди на околните е грешка и ще ви навреди в бъдеще. Когато става въпрос за избор на специалност в университета или професия, човек се сблъсква с много агресивни и противоречиви мнения за това какво е най-доброто за него. Добре е да обмислите и други гледни точки, но запомнете, че семейството и приятелите ви не са професионалисти в кариерното консултиране. Вие трябва да сте наясно със себе си, със своите способности, цели, стремежи, силни и слаби страни, защото вашата кариера и вашето бъдеще са ваша отговорност.

5. Парите са най-важния фактор, когато става дума за избор на професия

   Истината: Не е вярно. Най-важният фактор това е удовлетворението от работата. Тъй като по-голямата част от времето ви ще е свързано с работата, далеч от семейството, приятелите и любимите занимания – удовлетворението от работата би трябвало да бъде един от първите приоритети. Качеството на работа означава качество на живот. Конфуций е казал “Избери си работа, която да обичаш и повече няма да се налага да работиш нито ден.”

6. Повече образование – повече стойност на пазара на труда

   Истината: Да – квалификацията е важна, но да си завършил няколко магистратури не означава непременно, че ще получиш точно тази работа, към която се стремиш. Това, което е от значение е правилната комбинация от образование, професионален опит, способности и мотивация, съчетани с умението да “продаваш” своите лични качества и квалификация в процеса на търсене на работа. Успехът е гарантиран, когато  професионалните цели съвпадат с професионална подготовка, подходящ опит и лични качества.

7. Компанията ще се погрижи за моята кариера и за мен

  Истината: Може би истина през 50-те години на миналия век, но не и днес. Съвременните изследвания показват, че днес шансът човек да загуби работата си поне веднъж в живота си е 1 към 3. В ерата на съкращенията, правилото е “Управлявай сам своята кариера!”. Всеки от нас сам е отговорен за обучението си и развитието на своята кариера. Дори човек да върши отлично работата си за компанията, не всяка компания може да гарантира своето собствено бъдеще. Затова дръжте бъдещето в своите ръце като откривате и развивате своите способности.

8. Ще бъдете щастливи, ако имате любима работа

   Истината: Връзката между Вашето щастие и работата, която работите е надценена. Най-важните фактори за щастието на човека, са нивото на оптимизма му и личните му отношения. Ако сте песимист, никаква работа няма да Ви промени. В същото време, ако имате добри приятели и любимо семейство, има много голяма вероятност да бъдете щастливи, дори ако мразите своята работа (представете си боклукчия, който е влюбен).

9. Честата смяна на работното място ще Ви стресира

   Истината: Прескачането от едно работно място на друго е един от най-добрите начини да задоволите страстта си към правенето на кариера. Специалистите смятат, че повечето съвременни хора ще сменят осем работни места в рамките от 18 до 30-годишната си възраст. Това значи, че повечето млади работници и служители прескачат от едно работно място на друго и на работодателите не им остава нищо друго, освен да наемат такива „прескачащи” служители. Качете се и Вие на тази вълна и опитайте различни работи.

10. Слепия работохолизъм все още съществува

   Истината: Да, той наистина все още съществува за някои хора, но не защото те нямат друг избор, а защото не търсят нови възможности. Животът е по-важен от всякакъв вид работа. Какъв е смисъла да работите за някого 100 часа на седмицата, когато не Ви остава време за приятелите и семейството. Това важи и за жените и за мъжете. Хората започват да искат да бъдат успешни и в личния си живот, а не само в кариерата.

11. Никой на никого не помага

   Истината: Хората, които са искренни и доброжелателни, са най-ефективните членове на екипа. Не бързайте да търсите, с какво на Вас могат да Ви помогнат Вашите колеги, а търсете, с какво Вие можете да помогнете на колегите си. Ако правите това, винаги ще имате приятелски настроени колеги и дори ще можете да влияете върху тях. Трябва да вдъхновявате хората и те ще Ви помагат, когато и Вие се нуждаете от помощ.

12. Добре свършената работа не иска реклама

   Истината: Освен Вас самите, няма кой друг да каже на околните, с какво се занимавате и какви постижения имате. Не премълчавайте, ако свършите някаква работа добре. Не е глупаво да информирате колегите си за своите постижения. Глупаво е да мислите, че някой друг ще го направи вместо Вас. Вие сте този, който трябва да покаже на хората колко сте добър. Запомнете, че добре свършената работа е тази, която е свършена добре и за това са разбрали Вашите колеги.

13. Само хората с връзки и познати могат да продават добре

   Истината :  Трябва само да сте любезни с хората и да разбирате техните интереси. Можете да поддържате контакти само с приятните за Вас хора. Те ще станат основата на Вашата мрежа от връзки. Общувайки по този начин, винаги ще можете да разчитате на препоръка от хората, които Ви познават (лично или чрез интернет) и ценят.

14. Работете упорито и ще бъдете забелязани

   Истината: Всеки може да работи 70 часа на седмица, но това не значи, че всеки може да работи добре. Уверете се, че не сте най-големия „работар” във фирмата си. Не пропускайте да излизате в обедните почивки и не се претоварвайте прекалено. Понякога позволявайте на колегите си да Ви видят загледан в някоя стената с умен поглед. Те веднага ще разберат, че сте човек с големи идеи, които искат време да бъдат обмислени. Това ще Ви направи по-ценен в тяхните очи.

15. Направете си изпипан имидж

   Истината: Съществува само един начин да направите успешна кариера – трябва да бъдете самите себе си. Познайте себе си, намерете си любимо занимание и бъдете велики в него. Предложете на хората своето истинско „АЗ”, бъдете приятелски настроени и ще имате много връзки и приятели. Всеки успешен в кариерата човек е уникален и интересен на хората, по свой си начин. Бъдете себе си!

 

Comments are closed