Честит празник 24 май!

Уважаеми колеги,
Скъпи студенти,
Госпожи и господа,

Всяка година на 24 май се прекланяме пред българския дух – пред нашето слово, писменост, просвета и култура. Днес е празникът на духовното извисяване на България. Днес чертаем пътя на страната и народа ни чрез просвета, изкуство и наука. Днес е най-истинският, най-чистият, най-българския празник!
Днес словото на светите първоучители ни събира отново по улиците и площадите на България. Това, с нищо несравнимо в българската история дело, е големият повод да се гордеем, че сме българи повече от 14 века.
24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа.
24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий отново звучи и зове да бъдем заедно. Песента, която съпътства всички българи в майския ден, е нашият поклон пред безсмъртното дело на Учителите славянски.
24 май не търси мястото ни в историята, а символизира българския принос на сътворци на днешната цивилизация. Дава ни уникалния шанс да сме различни и „с книжовността, таз сила нова съдбата си да променим“. Този ден събира в себе си минало и настояще, за да проправи пътя към бъдеще, защото най-сигурната инвестиция на една държава е образованието, защото всичко – и велико, и обикновено – започва от ученическия чин, от Аз, Буки, Веди, от пространството на духа. И да не забравяме, че каквото е днес училището, такова ще е и бъдещето ни! Това е нашата отговорност!
24 май е празникът на духовното извисяване на България!
24 май е най-истинският, най-чистият, най българският празник!

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите!
Честит празник на всички вас, колеги, които в трудния делник продължавате да засявате слова в браздите на времето.
Честит празник на всички български учители и ученици – в Родината и извън нея!
Честит празник на всички вас, които издигате знанието като висша ценност!
Честит празник на всички български дейци на културата и на науката, които творят в страната ни или по света! С техния принос светът изглежда по-красив, по-силен, по-човечен!
Честит празник на всички българи – у нас и по света!
С пожелания за много успехи, за да пребъдат българското слово и българският дух!
За да пребъде България!

                                                                                                   Проф. д-р Петър Петров, д.н.
                                                                                                  Декан на Педагогическия факултет

Comments are closed