Ръководството на Тракийски университет проведе среща с областния управител на Стара Загора и старозагорските депутати.

Днес 17 октомври 2016 г. се проведе среща на ректорското ръководство на Тракийски университет и депутати от 27 старозагорски избирателен район. Срещата бе инициирана от областния управител на Старозагорска област инж. Георги Ранов. На срещата присъстваха инж. Георги Ранов областен управител на област Стара Загора, депутатите д-р Кирил Добрев и Маноил Манев, и ректорското ръководство на университета.

Проф. Иван Въшин, ректор на висшето учебно заведение, благодари на инж. Ранов за инициативата и пожела дискусиите с народните представители от Старозагорски район, законодателната и местната власт да продължат и за в бъдеще. Идеята е  да бъде търсена подкрепа от представителите на законодателната власт за увеличаване на научния потенциал и възможности университета да привлича все повече студенти и млади учени.

Проф. Гюрга Михайлова, зам.-ректор учебна дейност информира присъстващите, че Тракийски университет е сред първите у нас университети по запълване на местата във всички специалности след приключване на тазгодишната кандидатстудентска кампания.  Увеличава се и броят на студентите от други държави, които се обучават на английски език в медицинските специалности, а също така и на чуждестранните студенти обучаващи се на български език.

Зам.-ректор по науката, проф. Веселина Гаджева съобщи на срещата, че Тракийският университет ще кандидатства за изграждането и развитието на Център по компетентност на територията на университета. Такива центрове ще бъдат разкрити в 8 града в страната. Те ще получат финансиране по Оперативна програма „Наука за интелигентен растеж“. Центровете по компетентност ще бъдат свързващото звено между планираните научни изследвания с развитието на новите и нововъзникващите технологии. Така ще се създаде възможност за внедряване на резултатите от научните изследвания и за развитие на иновационни дейности. Ако Тракийският университет е сред избраните, той ще получи средства за закупуване на високотехнологична апаратура и ще реализира проект в областта на ветеринарната медицина и съпътстващи я направления.

Доц. Дарина Заимова, зам.-ректор проектна дейност запозна гостите с проектното предложение за изграждане на Академичен информационен център – АИЦ и планираното кандидатстване по процедура ”Подкрепа за висшите училища в Република България” – Оперативна програма „Региони в растеж“, по която Тракийски университет е посочен като резервен проект. Планираната модерна образователна инфраструктура представлява резултат от систематичен процес на функционално планиране, концептуален и подробен дизайн, техническо проектиране и остойностяване на новия сграден фонд, който е изцяло съобразен с потребностите на учебния процес, включващ лекции и семинарни занятия; самостоятелна подготовка; колективно учене; компютърна осигуреност и административно обслужване.

Проф. Въшин изрази надежда, че инж. Ранов и старозагорските депутати ще направят всичко по силите един от центровете по компетентност да бъде изграден на територията на Тракийски университет. Гостите увериха академичното ръководство, че застават безрезервно зад всички каузи на университета.

Comments are closed