Програма „Еразъм+“ в ТрУ през 2017-2018г.-продължават дейностите за реализиране на мобилности с цел обучение или практика

На годишната Валоризационна конференция по Програма „Еразъм+“, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси на 05.12.2017 г., Тракийски университет получи специален плакет „Знак за качество“ и Сертификат за цялостно изпълнение на проект по програма„Еразъм+“,КД1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Висше образование“. 

Качеството на изпълнение на проектните дейности през 2016-2017г. е оценено с 90 от 100 максимум възможни точки.

През акад. 2017-2018г. Университетът  продължава успешното си участие в програмата по Ключова дейност 1 (КД1) „Образователна мобилност на граждани“-висше образование. За осъществяването на тези дейности е необходимо и сключването на двустранни споразумения, които за ТрУ са вече 137. За реализиране на мобилностите по проекта за 2017-2018г. е подписан с Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) Договор за отпускане на финансова подкрепа със срок за изпълнение до 30.09.2018г. Общата стойност на финансовата подкрепа по този договор възлиза на 489 275,00 евро.

За поредна година интересът е голям. По време на двете кампании през м. март и септември 2017 г. 108 студента от всички ОКС (бакалавър, магистър и доктор)  и 98 преподаватели и експерти подадоха документи и участваха в класиранията. Към м. февруари 2018г. близо 73% от получените средства са договорирани и усвоени като при преподавателите и експертите средствата са договорирани на 100%.

При студентите най-голям е интересът за реализиране на студентски мобилности  с цел лятна практика и преддипломен стаж. От 2014 г. ЕК допусна и реализиране на студентски стажове, до една година след успешно дипломиране. През последните две години в ТрУ се увеличи интересът и към тези мобилности като към м. февруари 2018 г. вече имаме договорирани и започнали 11 студентски мобилности от специалностите „Начална и предучилищна педагогика“ и „Ветеринарна медицина“. Общо към м. февруари 2018г. имаме реализирани и договорирани: 5 СМ с цел обучение и 61 СМ с цел практика. През акад. 2017-2018г. в ТрУ се обучават и студенти от университети-партньори на база подписаните двустранни споразумения по програма „Еразъм+“–ВМФ-7, ПФ-1, АФ-1. Очакваме през летния семестър да пристигнат нови студенти за реализиране на мобилности с цел практика във ВМФ, МФ и МК.

ТрУ обяви допълнително класиране за студенти и докторанти. До края на м. май 2018г. студентите и докторантите, които не са успели да участват в предишните класирания могат да подадат документи към факултетните координатори за реализиране на мобилности с цел практика – летни или преддипломни стажове.

При преподавателите най-голям е интересът от страна на асистентите за мобилности с цел обучение, докато доцентите и професорите участват най-вече в реализирането на мобилности с цел преподаване или обмяна на опит. И  тази година преподаватели от университети-партньори пристигат като гост-лектори в отделни основни звена на ТрУ.

Comments are closed