Министърът на образованието и науката с публична лекция в Тракийски университет

На 30.03.2018 г. в Тракийски университет, Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изнесе публична лекция на тема "Значение и перспективи на висшето образование  като фактор за социално-икономическото развитие на регионите". Гост на събитието беше и г-н Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание на Р България.

На лекцията присъстваха председателя на Общото събрание и зам.-ректори на ТрУ, декани, зам.-декани и директори на структурните звена, преподаватели, студенти, служители и представители на медиите.

Ректорът на ТрУ проф. Иван Въшин, като домакин,  откри събитието и представи министър Кр. Вълчев пред академичната общност.

Лекцията на министър Вълчев предизвика изключителен интерес сред присъстващите. В последвалата дискусия преподавателите  и студентите имаха възможност да зададат въпроси и да изкажат мнения по проблеми, свързани със системата за акредитация, рейтинговата система, нормативната и законова база за академичното израстване в системата на висшето образование, новите нормативни документи за осъществяване  и оценка на научната дейност, заплащането на труда и привличането на млади кадри като асистенти и докторанти и др.

Министър Вълчев бе любезен да отговори на всички поставени въпроси и да очертае стратегическия подход на държавата към посочените проблеми.

Активността на аудиторията бе провокирана от важността на темата за всички, които са ангажирани в сферата на висшето образование в България.

Проф. Въшин благодари на министър Вълчев за изключителната възможност да сподели своите виждания за развитието на българското висше образование  и наука и връзката със социалното развитие на регионите. Проф. Въшин връчи на министър Вълчев сертификат, в знак на значимостта на тази тематика и картина като спомен от срещата с академичната общност на Тракийски университет.

След това Министър Вълчев и г-н Емил Христов  посетиха клиниките на Ветеринарномедицински факултет, където се запознаха с условията за реализиране на учебна и клинична дейност в областта на ветеринарната медицина.  

На заключителната среща Министър Кр. Вълчев изказа възхищението си от клиничната база на Ветеринарномедицински факултет, както и от проведената дискусия по време на лекцията.

 

Comments are closed